Menu
  • Ancient Trails
  • Ancient Trails
  • Ancient Trails
  • A VAK 2 foto 01
  • Ancient Trails
  • A VAK 2 foto 06

Athene & Plaka

Flaneren in de Plaka en het gezellige centrum van Athene

De beste manier om de stad te leren kennen is te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Dit is de manier om de energie van de stad die je bezoekt het beste te voelen. Aan de hand van jouw wensen, kun je met Ancient Trails genieten van een op maat gemaakte tour met genoeg tijd voor een koffiepauze of lunch in een lokale bar of taverne. Stuur gewoon een berichtje en we maken voor jou een prachtig programma om Athene te verkennen. Je kunt in je eentje gaan, met een (kleine) groep of met kinderen. Alles kan! Ik werk alleen dus je krijgt het gevoel alsof je Athene bezoekt met een vriend… Mag ik je een paar dingen voorstellen?

Halve of hele dag met de metro door Athene! 

Een wandeling door het historische centrum van Athene transformeert een doodgewone ochtend in een unieke reis door de tijd. Vandaag gebruiken we de metro om de stad te leren kennen. Wanneer we metrostation Thisseio verlaten beginnen we met een bezoek aan het oude Agora, het hart van de stad in de tijd van Perikles en Sokrates. Op de Kolonos-heuvel staat de best bewaard gebleven tempel van Griekenland, opgedragen aan de god Hephaistos, de smid. Een andere bezienswaardigheid in de Agora, de markt, is de Stoa van Attalos, waar het Agora-museum is gevestigd (bezoek).

We verlaten de Agora en houden eerst eens een koffie-break in Monasteraki, een van Athenes meest bruisende en levendige wijken waar je antiekwinkels en kleine shops vindt die traditionele en trendy verzamelobjecten verkopen. We zetten de wandeling voort waarbij we diverse monumenten in deze wijk passeren, zoals de Bibliotheek van Hadrianus, de Tzitaraki Moskee en de Kerk van Monasteraki, opgedragen aan de Moedergods Pantanassa.

Onze volgende stop is een bezoek aan de Romeinse Agora, waarbij ook de Fethiye moskee (“Moskee van de overwinning”) staat, die is gebouwd na aankomst van Mehmet de veroveraar in de 15e eeuw. Later werd het gebouw gebruikt als Katholieke kerk, waardoor de minaret niet meer op het gebouw zit. De Romeinse Agora was gereed in 11 v.Chr., dankzij de donaties van Julius Caesar en later Octavianus. De monumentale toegangspoort is bewaard gebleven. De binnenplaats heeft een indrukwekkende zuilengalerij. De marmeren Toren der Winden is een bijzonder monument, wat werd gebruikt als waterklok en zonnewijzer.

We verlaten de Romeinse Agora en wandelen naar de voet van de Akropolis, naar het Ano Plaka, een lieflijk klein deel van Plaka, ook wel Anafiotika genoemd. Deze naam komt van het eiland Anafi. De inwoners van dit eiland kwamen naar Athene in de 19e eeuw, gedurende de regeringsperiode van koning Otto, als arbeiders om de stad op te bouwen. Zij creëerden deze kleine verblijfplaats in gedachte aan het eiland dat zij achterlieten. De kleine straatjes, kerkjes en arbeidershuizen worden nog steeds gebruikt en bewoond.

De oudste wijk van modern Athene is de Plaka, vrij van voertuigen met haar complexe stratenpatroon, is de place-to-be! We nemen de tijd om te lunchen in een lokale taverne voordat we verder wandelen. Je kunt kiezen om hier het programma af te breken, of verder te gaan met een middagprogramma. Een volledige dag bevat onder andere een bezoek aan de Tempel van Zeus, de wisseling van de wacht op het Syntagma plein, de Atheense Kathedraal (Metropolis), het Gemeentehuis van Athene en de gemeentelijke Markthallen.